Sayfalar

29.07.2010

Paris Bir Şenliktir

Amerikali Nobel Odullu usta yazar Ernest Hemingway'in 1920li yillarda Pariste yasadigi bohem hayati anlatiyor kitap. Yazarin ailesi, calisma stili , dostluklari, donemin diger edebiyat ustadlarinin ozel yasamlari ve o yillarin Paris'i ile ilgili bircok merak edilene cevap buluyorsunuz bu anilari okurken.
Ozellikle o zaman cok revacta olan bahis tutkusu ve sarap duskunlugu uzerine olan kisimlar ilginizi cekecektir diye dusunuyorum. Donemin sanatcilarinin aclikla ve fakirlikle ugrasirken bir yandan da iyi yazmaya calismalari hem uzucu hem ilginc. Ilginc, cunku hicbirimiz acligimizi unutmak icin muze gezmeye gitmiyoruzdur degil mi?
Benim kitapta en cok ilgimi ceken, bir baska unlu Amerikali yazar Scott Fitzgerald ile ilgili anilarin paylasildigi bolum oldu. Fitzgerald'i Muhtesem Gatsby'nin yani Ingilizce orijinal adi ile The Great Gatsby 'nin yazari olarak taniyorsunuz. Fitzgerald'in ozel yasami ile ilgili okuduklarimin birinci agizdan ve Hemingway gibi bir ustadan aktariliyor olusu zavalli yazarin mucadele ettigi seyleri gozumde oldugundan daha da dramatik hale getirmedi degil. ( Bildiginiz uzere yazar son yillarini alkolizm ve psikolojik sorunlarla bogusarak gecirmistir.)
kitaptan:
  • Giysiye ve modaya bosverin, aldiginiz giysiler rahat ve dayanikli olsunlar yeter.O zaman giysiden kazanacaginiz parayi resme yatirabilirsiniz. Giysiye hic para vermedigimi dusunsek bile istedigim Picassolari alacak parayi yine de biriktiremezdim.
  • Hayir Picasso senin harcin degil.Seninle ayni devirde askerlik yapmis olan yasitlarini almalisin sen.
  • Aclik disiplindir ve insan cok sey ogrenir ondan.Otekiler bunu anlamadigi sure onlardan ilerdesinizdir demektir.
  • O gunlerde Avrupa'da sarabin yemek kadar mutluluk, gonenc ve sevinc kaynagi olduguna inanilirdi.Sarap icmek ne zuppelik ne bozulma, ne de din belirtisiydi,yemek kadar dogaldi.
daha fazlasi icin linkler:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder